Jabłczan cytruliny jest jednym z popularniejszych suplementów diety stosowanych przez kulturystów, zawodników sportów walki, trójboistów, kolarzy czy pływaków. Nie powinno to dziwić, gdyż ten środek wykazuje wszechstronne oddziaływanie na człowieka. Podczas ~ 10-sekundowego sprintu poziom ATP w mięśniach spada z 5,2 do 3,7 mM, a fosforanu [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
Witamina B12 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najbardziej znana jest z wpływu na układ nerwowy i krwiotwórczy. Pokrycie zapotrzebowania na witaminę B12 bywa niedostateczne w krajach rozwiniętych i stanowi duży problem w krajach rozwijających się. Duże ilości kobalaminy spotkać można również w [...]
Wcześniejsze badania wykazały korzystny wpływ regularnych ćwiczeń siłowych w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2. Naukowcy chcieli się dowiedzieć, czy pojedynczy trening też może przynosić korzyści zdrowotne. Przegląd badań naukowych Aby wyjaśnić, jak trening wpływa na czynniki ryzyka metabolicznego, naukowcy dokonali przeglądu literatury. [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
Trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach weganom i wegetarianom jest znacznie łatwiej niż kiedyś. Dawniej, żeby skomponować posiłek, trzeba było się trochę natrudzić i zaakceptować to, że dieta będzie dość monotonna i mało smakowita. Dziś mamy mnóstwo produktów do wyboru, nie tylko spożywczych, ale również wśród suplementów. Kompletna i [...]
Słodycze mają kiepską renomę, głównie ze względu na zawartość cukru i oleju palmowego. Kto jest ich miłośnikiem, doskonale wie, jak ciężko z nich zrezygnować. Z jednej strony chodzi o kalorie, a z drugiej po prostu szkoda naszego zdrowia. No ale przecież są takie dni, kiedy jest to naprawdę bardzo trudne i w nosie mamy te kalorie i skład. Zamiast [...]
Substancje chemiczne wspierające ludzki aparat ruchu można podzielić na kilka kategorii. Jedną z substancji, która jednak stanowi kategorię, samą w sobie jest MSM, czyli metylosulfonylometan. Związek ten swoje pochodzenie zawdzięcza mikroorganizmom morskim i jest ważnym elementem ziemskiego cyklu „obrotu” siarką. Źródła metylosulfonylometanu w [...]
Połączenie fit czekolady i owoców to kwintesencja nowoczesnych zdrowych słodyczy, które potrafią rozkochać w sobie każdego miłośnika łakoci. Czekolada, a dokładniej kakao, które stanowi jej główny składnik to bogactwo antyoksydantów, inaczej nazywanych przeciwutleniaczami. Imponujące wartości odżywcze Polifenole, aminy biogenne, teobromina to [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
Pobudki w środku nocy oraz kłopoty z ponownym zaśnięciem mogą mocno wpłynąć na nasz nastrój, zdrowie i poziom energii w ciągu dnia. Jeśli ten problem dotyczy także Ciebie, przeczytaj i dowiedz się, jak możesz sobie z tym poradzić.
Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych. [...]
Trening aerobowy jest często tematem sporów w kontekście spalania tkanki tłuszczowej. Dla zwolenników ciekawe może się okazać badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Charles'a Darwina w Australii. Według nich zielona herbata może znacząco zwiększyć ilość spalanego w trakcie treningu interwałowego tłuszczu. Zielona herbata a trening [...]
Antyoksydanty opóźniają starzenie się naszych komórek. Istnieje sporo produktów, które są bogate w przeciwutleniacze. Biolodzy z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Beta-alanina jest często stosowana przez biegaczy, pływaków, kulturystów i zawodników sportów walki gdyż ma wpływ na pracę mięśni. Beta-alanina zwiększa stężenie karnozyny. Karnozyna zmniejsza zakwaszenie mięśni, działając jako bufor pH, poprawia skurcze mięśni w warunkach zakwaszenia i chroni włókna przed reaktywnymi formami tlenu. W kolejnym [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
Kiedyś myślano, iż kreatyna może być rakotwórcza, jednak w setkach badań prowadzonych w ostatnich 20 - 30 latach tego nie potwierdzono. Za to sugeruje się wiele nowych, ciekawych, potencjalnych zastosowań dla kreatyny, np. u osób u których pojawił się już nowotwór. Podsumowanie i komentarz Suplementacja kreatyną zapobiega atrofii mięśni [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]